Hamis wellness cézár saláta szilveszterre

Kápráztassa el családját ezzel a különleges sajtkosárban tálalt wellness salátával, szilveszterkor.

Hozzávalók 6 főre

  • 1 nagy csirkemell fele (20-40 dkg)
  • 3/4 fej jégsaláta
  • 2 nagy szelet szikkadt kenyér
  • 1+1 ek olívaolaj
  • só, bors
  • 5 kg reszelt sajt (ami van otthon)
  • kb 1-1,5 dl híg házi majonéz
  • 1 púpos tk magos mustár
  • 1 tk szójaszósz (én ezzel csináltam, de variálható kedv szerint: balzsamecet, worcestershire stb.)
  • kb. 1 dl zsíros tejföl
  • fél citrom leve (vagy egy kicsié)
  • 1 duci gerezd fokhagyma fele
  • 1 kicsi vöröshagyma fele

Elkészítés

A majonézbe öntjük a tejfölt, hagymákat, egyéb ízesítőket, és botmixerrel alaposan eldolgozzuk. Hűtőbe rakjuk, míg a többi előkészületet elvégezzük. Ehhez a salátát alaposan megmossuk, lecsöpögtetjük, és vékonyka csíkokra vágjuk. A krutonhoz a kenyeret 1×1 cm-es kockákra próbáljuk vágni, és száraz serpenyőben elkezdjük pirítani, majd félúton hozzáadunk 1 ek olívaolajat. Ezt magába fogja szívni. A csirkemellett széltében felszeleteljük, és natúran, alaposan besózva, borsozva megsütjük 1 ek hevíthető olívaolajon. Ha szép aranybarnára pirult, és belül még finom szaftos (szelet vastagságától függően 5-10 perc serpenyőben), kiszedjük és vékony csíkokra vágjuk a salátához hasonlóan. A kicsorduló szaftokat ki ne öntsük! A salátát bekeverjük az előző pontban leírtakkal. Kevés sóval és frissen őrölt borssal fűszerezhetjük esetleg még. Tálaláskor egy szilikonos sütőpapírra reszelünk kevés sajtot, amit elterítünk rajta, és mikróban világosbarnára “pirítjuk” pár másodperc, perc alatt, kivesszük, és azonnal egy befőttes üvegre fordítjuk a sajtot, így az ahogy visszakeményedik kosárka, alakot vesz fel (nem az én ötletem), és ebben a kosárkában tálaljuk a salit, esetleg kevés olívával meglocsolhatjuk még, ízlés szerint reszelhetünk rá kevés sajtot is még. Mutatós a szilveszteri hidegtálak között.